Hoe veilig is een elektrische deken?

Elektrische deken veilig?

Is een elektrische deken veilig? Deze vraag krijgen we bij Kabelblog.nl heel vaak. Het antwoord op de deze vraag is, ja, een elektrische deken is hartstikke veilig. Moderne elektrische warmtedekens moeten voldoen aan strenge eisen, anders mogen deze niet verkocht worden. Andere vragen die we vaak terugzien zijn:

 • Kun je deze in het stopcontact ingestoken laten
 • Waar moet je op letten als je zo’n elektrische deken gebruikt?
 • Hoe lang gaat zo’n deken eigenlijk mee?
 • We leggen dit graag voor je uit.

Het antwoord op alle vragen, vind je hier.

Hoe veilig is een elektrische deken?

Een elektrische deken is een deken met een warmte element. Je steekt de stekker in het stopcontact en binnen enkele minuten is deze heerlijk opgewarmd, klaar voor gebruik. Zeker tijdens de koude winterdagen is dit super fijn en comfortabel. Elektrische warmtedekens bestaan al geruime tijd en zijn zeker niet nieuw op de markt.

Er bestaan dekens die op zwakstroom aangesloten kunnen worden en dekens die via het stopcontact op 230V netstroom aangesloten worden. Een lager voltage is altijd veiliger; Echter zijn de veiligheidseisen voor warmtedekens zodanig aangescherpt dat er op het gebied van veiligheid geen verschil meer bestaat tussen de twee. Een deken die aangesloten wordt op het stopcontact is dus net zo veilig als een warmtedeken op zwakstroom.

Waarop letten bij het kopen van een elektrische deken?

Daarnaast beschikken veel elektrische dekens over allerlei veiligheidsfuncties. Hier kun je op letten als je een elektrische deken koopt:

 • Beveiliging tegen oververhitting
 • Automatische uitschakeling (timer)
 • Koop een deken bij een Nederlandse webshop

Beveiliging tegen oververhitting

Dit zorgt ervoor dat de deken nooit oververhit raakt, zelfs niet na langdurig gebruik. Als de deken nou toch te warm wordt, schakelt deze automatisch over naar een lagere stand of gaat deze zelfs uit.

Automatische uitschakeltimer

Dekens met een timer schakelen automatisch uit na een ingesteld tijdstip met een maximum van 9 of 10 uur. Zo verbruikt de deken niet alleen nooit onnodig stroom maar kun je ervanuit gaan dat de deken altijd automatisch uit gaat.

Deken kopen bij Nederlandse webshop

Als je een deken koopt bij een Nederlandse webshop weet je zeker dat je een veilige deken koopt. In Nederland moeten dit soort producten aan strenge eisen voldoen en gecertificeerd zijn.

Kan ik de deken ingestoken laten?

Als jouw elektrische deken over een uitschakeltimer beschikt kun je deze in het stopcontact gestoken laten. De deken schakelt zichzelf immers uit. Overdag, als je deze gebruikt, is dat dus geen probleem. Gebruik je de elektrische deken alleen tijdens het slapen? Dan adviseert de Brandweer toch altijd de stekker uit het stopcontact te trekken, dit is natuurlijk het aller veiligst. Zo kun je altijd met een gerust hart slapen.

Tips voor veilig slapen met een warmtedeken

 • Vouw de elektrische deken niet op, maar rol deze op. Als je de deken opvouwt is het mogelijk dat de elektrische bedrading (sneller) breekt en kortsluiting veroorzaakt;
 • Trek de stekker uit het stopcontact als je de deken niet gebruikt;
 • Vervang je elektrische deken na maximaal 5 jaar;
 • Plaats een rookmelder in de ruimte waar je de deken gebruikt.

Warmtedeken kopen bij Kabeldirect.nl

Kabeldirect.nl heeft een ruim assortiment aan onder- en overdekens die veilig zijn en je heerlijk warm houden in de winter.

Er zijn verschillende 230v naar 12v omvormers beschikbaar om jouw 12V apparaat binnenshuis aan te sluiten. Vergeet niet dat je beter een adapter kunt nemen die iets meer vermogen biedt dan nodig, zodat je zeker weet dat het apparaat goed functioneert.

Heb je vragen over elektrische dekens of ben je op zoek naar een deken maar weet je niet welke deken voor jou geschikt is? Neem dan contact met ons op, het is ons streven jouw vraag dezelfde dag nog te beantwoorden. Natuurlijk kun je ook ons assortiment aan elektrische warmtedekens bekijken.

Gerelateerde posts