Welke ISO kabel heb je nodig?

Autoradio aansluiten? ISO kabels!

Vroeger was het een heel karwei om een andere autoradio aan te sluiten. Het aansluiten van een nieuwe autoradio is tegenwoordig gelukkig een stuk eenvoudiger. Maar welke ISO kabels heb je nodig? In steeds meer auto’s is de kabelboom tegenwoordig standaard al uitgerust met een ISO aansluiting, dé standaard op het gebied van autoradio bekabeling. Ook de meeste nieuwe radio’s zijn uitgerust met ISO. De ISO standaard bestaat uit twee 8-pins stekkers, meestal in de kleuren bruin en zwart. Mochten deze ISO aansluitingen niet aanwezig zijn, zijn deze met een goedkope verloopkabel (ISO kabel) alsnog te realiseren.

Stap 1 is dus om te controleren of zowel je radio als je auto kabelboom de ISO stekkers heeft. Als beide kanten deze stekkers hebben, hoef je ze meestal alleen nog maar op elkaar aan te sluiten. Ideaal!

De kans dat het gewoon op elkaar past is echter klein als je bij deze blog terecht bent gekomen. Mocht je een radio of auto hebben die niet met de standaard ISO aansluiting is uitgerust, zijn er verloopadapters (ISO kabels) te koop. Op die manier kun je er voor zorgen dat zowel de radio als de kabelboom van de auto een ISO aansluiting heeft. Op die manier ben je universeel en kun je eigenlijk vrijwel elke radio en elke auto op elkaar aansluiten. Maar welke ISO kabel heb je nodig?

ISO aansluitingen zien er als volgt uit:

Op de linker foto zie je de stekkers zoals ze eruit zien aan de kant van de auto. Dus op de kabelboom onder het dashboard achter de radio, of via een reeds aanwezige ISO kabel.

Op de rechter foto zie de stekkers zoals ze eruit zien aan de kant van de radio. Meestal rechtstreeks op de radio, of via een reeds aanwezige ISO kabel.

Wel of geen verloopkabel?

Autoradio wel ISO, auto niet: Een verloopkabel voor de auto is nodig als de autoradio een ISO aansluiting heeft, maar de auto zelf over een ander soort connector beschikt. De vraag is natuurlijk weer, welke ISO kabel heb je nodig?

Van veel modellen auto’s weten we bij Kabeldirect al welke ISO kabels je nodig hebt. Door op het merk en model van je auto te zoeken via de zoekfunctie op de pagina “ISO kabels automerken” kom je de juiste kabel vaak al tegen. Let wel ook goed goed op het bouwjaar van de auto in de beschrijving en controleer visueel de foto van verloopkabel op onze website met de aansluiting op de kabelboom van je auto.

Auto wel ISO, autoradio niet: Een verloopkabel voor de autoradio is nodig als de auto een ISO aansluiting heeft, maar de autoradio zelf over een ander soort connector beschikt.

Van veel modellen autoradio’s weten we bij Kabeldirect al welke ISO kabels je nodig hebt. Door op het merk en model van je autoradio te zoeken via de zoekfunctie op de pagina “Iso kabels autoradio merken” kom je de juiste kabel vaak al tegen. Controleer wel goed visueel de foto van verloopkabel op onze website met de aansluiting op de achterkant van je autoradio.

Beiden geen ISO? Het kan ook zo zijn dat de autoradio en de auto beiden niet beschikken over een ISO aansluiting, dan zijn er twee verloopkabels nodig. Zowel een voor de auto als een voor de radio. Deze twee kun je dan gewoon in elkaar steken.

Op onze website staan bij de meeste ISO kabels ook de maten van de auto of radio specifieke stekkers vermeld. Wij raden altijd aan om deze ook nog eens na te meten op je radio of kabelboom voordat je bestelt. Mocht deze er niet bij staan en je twijfelt, neem gerust even contact met ons op.

Universele ISO kabel: Er zijn ook ISO kabels waaraan alleen losse draden aan vast zitten. De ISO stekker gaat in de autoradio en de losse draden worden vastgekoppeld aan de draden van de auto. Hier heb je dan wel een kroonsteen of AMP stekkers voor nodig. De AMP stekkers worden ook wel kabelschoentjes genoemd.

We hebben ook overige accessoires voor autoradio’s in ons assortiment, waaronder: demontagesleutels, DIN-ISO antenne verloopjes, AUX kabels enz.

Mocht het toch nog niet duidelijk zijn welke ISO adapter kabel je nu nodig hebt? Beantwoord onderstaande vragen en mail deze naar klantenservice@kabeldirect.nl:
– Is het een paneel radio of een originele autoradio?
– Het merk, model en bouwjaar van jouw auto
– Het merk en typenummer van jouw radio
– Een duidelijke foto van de aansluiting van de radio en de aansluiting op je kabelboom

Aansluitingen en kleuren
De Bruine stekker heeft een inkeping aan de zijkant en wordt ook wel B genoemd. De zwarte stekker heeft een inkeping aan de onderkant en wordt ook wel A genoemd.

Stekker B (Bruin)
Deze stekker wordt gebruikt voor de luidsprekers (speakers).
Elke speaker heeft 2 draden nodig, een plus en een min. Een ISO connector biedt dus de aansluitmogelijkheden voor 4 speakers. Hieronder vind je een overzicht waar welke kleur ader voor dient. De stekker is aangesloten als op onderstaande tekening:

B1 Paars – Rechts achteren (Right Rear) +
B2 Paars/Zwart – Rechts achteren (Right Rear) –
B3 Grijs – Rechts voren (Right Front) +
B4 Grijs/Zwart – Rechts voren (Right Front) –
B5 Wit – Links voren (Left Front) +
B6 Wit/Zwart – Links voren (Left Front) –
B7 Groen – Links achteren (Left Rear) +
B8 Groen/Zwart – Links achteren (Left Rear) –

Stekker A (Zwart)
Deze stekker wordt gebruikt voor alle overige aansluitingen zoals voeding, aarde (massa), schakeling, telefoon mute, verlichting enz. en is aangesloten als op onderstaande tekening:

A1 Optioneel: GALA/SDVC (Snelheid): Als je harder rijdt, gaat het geluid harder
A2 Roze – Telefoon Mute / Carkit: Als een carkit is aangesloten zal deze de muziek uitzetten als er een telefoongesprek wordt gevoerd en na het gesprek de muziek weer aanzetten
A3 Optioneel: Wordt soms gebruikt voor een achteruitrijd signaal
A4 Geel – Permanente 12V: Voor het onthouden van de instellingen
A5 Blauw – Antenne Remote / Versterker bediening: Vroeger werd deze gebruikt voor het uitschuiven van de antenne. Tegenwoordig worden versterkers hiermee geschakeld
A6 Oranje – Verlichting: Om het scherm iets te dimmen als de verlichting is ingeschakeld als het donker is
A7 Rood – Geschakelde plus: 12V zodra je de auto op contact zet
A8 Zwart – Massa (Aarde): Deze kan worden bevestigd aan het chassis van de auto

Let op: Op de pinning van de A stekker (zwart) komen veel uitzonderingen voor. Vaak zijn A4 en A7 verwisseld. Deze moeten dan worden gewisseld om ervoor te zorgen dat de radio zijn instellingen behoudt als de auto wordt uitgezet en om automatisch en- en uit te schakelen met het starten en stoppen van de auto.

Help, aan de meegeleverde kabel van de radio zit geen stekker stekker. Wat nu?
Veel radio’s van goedkope Chinese site’s worden geleverd met een kabel zonder ISO stekkers. Dit wordt ook wel een kabel met open einde genoemd. Het is de bedoeling dat deze op de kabel van de auto aangesloten wordt. Dat is natuurlijk zonde van de originele bekabeling en kan zelfs gevaarlijk zijn! Voor de Chinese radio’s zijn vaak helaas geen kant-en-klare kabels te krijgen.

De kabel zelf maken
Mocht je de kabel zelf willen maken dan raden wij aan om een kabel met open einde aan te sluiten op de met de radio meegeleverde kabel.Maak gebruik van kabelschoentjes of soldeer deze op de meegeleverde kabel. Op deze manier heb je toch een werkende ISO kabel, waarmee je de radio op iedere ISO kabelboom of verloopkabel kunt aansluiten.

Heb je nog vragen of wil je meer informatie?
Kabeldirect biedt een uitstekende service. Bij vragen of voor professioneel advies kun je ons tijdens onze openingstijden bereiken op +31 (0)85-273 73 03 of op klantenservice@kabeldirect.nl. Wij helpen je graag!

Gerelateerde posts