Power over Ethernet

Power over Ethernet(PoE) is een technologie waarbij spanning over een twisted pair upt kabel wordt geleverd. Zo kunnen bijvoorbeeld VoIP telefoons, webcams, switches, antennes voor draadloze netwerken, acces points of zelfs sommige zeer kleine computers eenvoudig van spanning worden voorzien. Zeer handig wanneer op de betreffende plaats geen stopcontact aanwezig is.

Wanneer je een apparaat via Power over Ethernet wilt aansluiten is het noodzakelijk dat alle netwerkapparatuur compatibel is met Power over Ethernet. Zo is het bijvoorbeeld noodzakelijk dat je switch dit ondersteunt. Hier zit een groot verschil in, zo zal een switch welke PoE ondersteunt een zwaardere voedingsadapter vereisen dan een reguliere switch.

2 typen technologieën

IEEE 802.3af
De originele technologie staat bekend onder de naam IEEE 802.3af. Een standaard netwerkkabel maakt gebruikt van 4 van de 8 aders van de kabel. Bij PoE worden de overige aders gebruikt om stroom te leveren. Dit omvat een specifiek protocol, waarbij eerst gemeten wordt of er een PoE-toestel aangesloten is, welk vermogen nodig is, en pas dan zal op de lijn de nodige elektrische spanning aangeboden worden. Bij de veelgebruikte CAT5e netwerkkabels, blijft er na verlies, een nuttige 30watt over.

IEEE 802.3at
De opvolger van PoE is de IEEE 802.3at standaard (die ook wel PoE+ wordt genoemd). Deze standaard gebruikt 4 aders. Deze 4 aders worden gebruikt voor zowel data- als stroomoverdracht. De standaard is in november 2009 geratificeerd. Het is in de 2009 standaard niet toegestaan dat één eindpunt tegelijkertijd de stroom van beide aderparen gebruikt. Een mogelijke toepassing van de verhoogde stroom-capaciteit van de nieuwe standaard is voeding te leveren aan een actief apparaat ‘onderweg’: een enkele interface van een PoE enabled switch kan een remote switch van stroom voorzien.

Heb je vragen, stel ze gerust aan onze klantenservice. Wij helpen je graag verder!

Gerelateerde posts