USB Kabel Type A

Iedereen kent ze wel: USB kabels. Deze kabels zijn ontzettend handig om apparatuur mee aan te sluiten op je computer. Maar wat is USB nou eigenlijk en wat kun je er allemaal mee? En welke USB kabel kopen voor jouw apparatuur. Dat lees je in deze blog.

Wat is een USB kabel?

USB (Universele Seriële Bus) is een internationaal gestandaardiseerd systeem voor het aansluiten van randapparatuur op jouw computer. Zo, een hele mond vol. Het is dus eigenlijk gewoon een systeem waarmee je apparatuur, zoals een smartphone, muis, externe harde schijf kunt aansluiten op jouw computer. Vroeger werd dit met parallelle en seriële poorten gedaan, maar USB heeft deze poorten vervangen. Dit met de reden dat de snelheid van gegevensoverdracht véél sneller is door het gebruik van USB.

Verschillende versies

Sinds de introductie van USB in 1996 zijn er diverse ontwikkelingen geweest. Zo bestaan er sinds die tijd ook verschillende versies van USB. Hieronder zie je een overzicht van de diverse standaarden en de maximale datasnelheden.

USB standaard Ook wel bekend als … Datasnelheid tot max.
USB 1.0 LowSpeed 1,5 Mbit/s
USB 1.1 FullSpeed 12 Mbit/s
USB 2.0 HighSpeed 480 Mbit/s
USB 3.0 SuperSpeed 5 Gbit/s
USB 3.1 SuperSpeed+ 10 Gbit/s

Diverse types:

Naast de verschillende versies, zijn er ook verschillende types. Deze types zijn te herkennen aan de connectoren van de kabel. Hieronder vind je een overzicht:

USB A:
Deze connector is de standaard USB aansluiting. Deze aansluiting kun je op bijna alle USB kabels vinden en aansluiten op jouw computer of laptop.

USB Kabel Type A

USB B:
Deze kabel wordt ook wel de printerkabel genoemd. Met deze kabel kun je jouw printer of scanner aansluiten op je computer of laptop.

USB type B

Mini USB B:
Wil je jouw (oudere) camera, telefoon of externe harde schijf aansluiten op jouw computer of laptop? Hiervoor kun je gebruik maken van een mini USB B kabel.

Mini USB BMicro USB B:
Om een smartphone aan te sluiten op jouw computer of lader, kun je het beste gebruik maken van een micro USB B kabel. Dit is de kleinste versie van USB.

Micro USB BConnectoren USB 3.0

De USB 3.0 poort is makkelijk te herkennen. Het binnenwerk is natuurlijk anders, maar hij is ook nog eens duidelijk te herkennen door de opvallende blauwe kleur binnenin de plug.

USB 3.0 A

USB 3.0 A:
Ook USB 3.0 A wordt gebruikt om apparaten aan te sluiten op je computer.

USB 3.0 B

USB 3.0 B:
Met deze USB 3.0 B kabel kun je jouw printer aansluiten op jouw computer of laptop.

MIcro USB 3.0 B

Micro USB 3.0 B:
Deze connector wordt gebruikt om een externe harde schijf of speciale apparatuur, zoals bijvoorbeeld een Samsung Galaxy S5 Note3 aan te sluiten op jouw pc.

USB type C

USB C:
USB type C is de nieuwste variant. Op basis van de standaard USB 3.0 of 3.1 vindt er razendsnelle data- en beeldoverdracht plaats. Het voordeel van dit type is dat het mogelijk is om deze connector blindelings aan te sluiten. Deze plug is namelijk onomkeerbaar.

Heb je een kabel met twee verschillende connectoren?

In principe zijn de snelheden van de USB kabels compatibel met elkaar. Sluit je een 2.0 apparaat aan op een USB 3.0 aansluiting? De maximale snelheid zal dan nooit hoger zijn dan de langzaamste aangesloten versie.

Actieve USB kabels & hubs

USB kabels zijn verkrijgbaar in verschillende lengtes. USB 1.0 en 1.1 kabels hebben een afmeting tot maximaal 3 meter. USB 2.0 en 3.0 kabels zijn verkrijgbaar tot maximaal 5 meter. Als deze kabels langer zijn dan deze afmetingen, kunnen er storingen en signaalverlies ontstaan. Wil je toch een grotere afstand overbruggen? Dan kun je ervoor kiezen om een actieve USB kabel te kopen. Hierdoor worden de USB signalen versterkt. Hierdoor is er een kleinere kans op signaalverlies en storingen. Bovendien kun je kiezen voor een USB hub. Hier kun je één of meerdere apparaten op aansluiten en vervolgens kun je deze hub aansluiten op jouw computer. Hierdoor heb je alsnog jouw USB aansluiting verlengd.

Staat de USB kabel die je zoekt er hierboven niet tussen? Of ben je op zoek naar een USB stick, schakelaar, verloopkabel of On-The-Go? Klik dan hier!

Heb je nog vragen?

Kabeldirect biedt een uitstekende service. Bij vragen of voor professioneel advies kun je ons tijdens onze openingstijden bereiken op +31 (0)85-273 73 03 of op klantenservice@kabeldirect.nl. Wij helpen je graag!

Gerelateerde posts