USB

De verschillen tussen USB versies USB 1, USB 2.0 en USB 3.0

Dit artikel beschrijft de verschillen tussen USB versies. Er zijn vier verschillende soorten USB versies, namelijk: USB 1.0, USB 1.1, USB 2.0 en USB 3.0. Niet alleen worden de verschillen uitgelegd, maar tevens wordt uitgelegd wat USB inhoudt.

De maximale snelheden en benamingen van de USB versies:

  • USB 1.0: 1,5 Mbit/s (low speed)
  • USB 1.1: 12 Mbit/s (full speed)
  • USB 2.0: 480 Mbit/s (high speed)
  • USB 3.0: 4,8 Gbit/s (super speed; 2009)

USB staat voor Universal Serial Bus of Universele Seriële Bus. USB is uitgevonden door Intel en USB 1.0 werd geïntroduceerd in 1996.

USB wordt onder andere gebruikt voor het aansluiten van randapparatuur aan computers. Verder kan USB ook worden gebruikt voor het opladen van telefoons, tablets, navigatiesystemen enz.

USB 3.0

Naast de verschillen tussen USB versies met betrekking tot snelheden en benamingen is er bij USB 3.0 sprake van een stekker met extra aansluitingen om de hoge snelheid te halen. Een USB 3.0 kabel heeft 10 aders in plaats van de 4 aders bij zijn voorgangers. De extra aansluitingen zijn echter op een dusdanige manier in de stekker verwerkt, dat de oude stekkers ook nog passen. USB is hierdoor backwards compatible.

Lengtes USB kabels

USB 1.0 en USB 1.1 kabels mogen maximaal 3 meter zijn.
USB 2.0 en USB 3.0 kabels kennen een maximale lengte van 5 meter.

Deze lengtes zijn door actieve USB verlengkabels en/of USB Hubs aanzienlijk te vergroten. In het geval van USB 2.0 of USB 3.0 is een totale lengte van 30 meter het maximale. U kunt dus bijv. 5 actieve verlengkabels van 5 meter aan elkaar koppelen.

Vragen

Heb je vragen, stel ze gerust aan onze klantenservice. Zij helpen je graag verder.

Gerelateerde posts