Met de komst van alle nieuwe USB versies is het voor veel consumenten nog niet helemaal duidelijk wat USB 3.2 is. Wij helderen de onduidelijkheid voor eens en voor altijd op.

Het is niets anders dan een rebranding, oftewel naamsverandering van USB 3.1. Het is USB 3.1, in een nieuw jasje gestoken. Dit is voor veel mensen extreem verwarrend omdat USB al eerder een naamsverandering heeft doorgemaakt, namelijk toen USB 3.0 hernoemd werd naar USB 3.1. In deze blog zetten we alle verschillende feiten voor je op een rij.

USB 3.2 of SuperSpeed USB?

Om het nog verwarrender te maken, officieel heet SuperSpeed USB en wordt onderscheiden in drie verschillende varianten. Deze drie varianten zijn:

  • SuperSpeed USB 5 Gbit/s
  • SuperSpeed USB 10 Gbit/s
  • SuperSpeed USB 20 Gbit/s

Het grootste verschil is de overdrachtssnelheid die de kabel aankan. Kabels worden echter bijna nooit aangeboden als ‘SuperSpeed USB kabel’.

Welk 3.2 Gen 1 of 3.2 Gen 2 nodig?

Gen 1 staat voor generatie 1, Gen 2 staat voor generatie 2. De twee verschillende generaties maken opnieuw onderscheid in snelheid. Het zijn de namen die veel gebruikt worden om SuperSpeed USB kabels aan te bieden. Voor elk van de twee generaties is er een dual-lane variant. Houd er rekening mee dat 2 x 5 Gbit/s niet hetzelfde is als 10 Gbit/s.

  • USB 3.2 Gen 1(x1) geeft maximaal 5 Gbit/s door
  • USB 3.2 Gen 1×2 geeft maximaal 2 x 5 Gbit/s door
  • USB 3.2 Gen 2(x1) geeft maximaal 10 Gbit/s door
  • USB 3.2 Gen 2(x2) geeft maximaal 2 x 10 Gbit/s door

Wat is het verschil tussen de USB’s?

De drie verschillende versies die tegenwoordig regelmatig gebruikt worden zijn niet heel verschillend. Sterker nog, ze overlappen grotendeels. Om het zo duidelijk mogelijk te maken wat de exacte verschillen én overeenkomsten zijn tussen de bovenstaande generaties, hebben we de verschillende USB versies in één overzicht gezet.

USB 3.2 Gen 1×1USB 3.2 Gen 1×2USB 3.2 Gen 2×1USB 3.2 Gen 2×2
Overdrachtssnelheid5 Gbit/s2 x 5 Gbit/s10 Gbit/s2 x 10 Gbit/s
Voormalige naamUSB 3.1 Gen 1 en USB 3.0nvt.USB 3.1 Gen 2nvt.
Connector beschikbaarUSB-A en USB-CUSB-CUSB-A en USB-CUSB-C
Overzicht van USB’s

Wat is er dan nieuw?

Geheel nieuw is het niet, maar het maakt gebruik van ‘dual-lane functionality’. Dit betekent dat een extra ader, ook wel ‘lane’ genoemd, in de kabel ingebouwd is. Een kabel met dual-lane functionaliteit bestaat feitelijk dus uit twee kabels die in één mantel gestopt zijn. Je kunt dit vergelijken met een eenbaansweg, waaraan een extra rijbaan toegevoegd wordt. Je kunt op die manier het verkeer verdubbelen. Deze dual-lane kabels worden aangemerkt als ‘x2’.

Kabel kopen

Kabeldirect.nl heeft verschillende USB kabels beschikbaar.

USB 3.2 Gen 1 kabels en adapters

USB 3.2 Gen 2 kabels en adapters

Ben je op zoek naar een kabel maar heb je deze nog niet kunnen vinden? Dan kun je altijd contact met ons opnemen. Het is ons streven om je vragen dezelfde dag nog te beantwoorden, zodat je nooit lang hoeft te wachten op dé oplossing waarmee je aan de slag kunt. Twijfel dus niet en stel je vraag in onze live chat of stuur ons een mail.

USB4

Geheel nieuw is USB4, klik hier als je meer wil weten over USB 4.0.

Gerelateerde posts