Welke E-bike lader heb ik nodig?

Welke E-bike oplader heb ik nodig?

Welke E-bike heb ik oplader nodig? Als vervanger van de huidige oplader die niet meer functioneert of zelfs kwijt is geraakt, bijvoorbeeld bij een verhuizing. Ook komt het wel eens voor dat je accu net leeg is wanneer je geen lader bij de hand hebt. Erg vervelend, vooral omdat we graag met onze E-bike erop uit gaan, voor het werk, de boodschappen of om lekker te toeren.

De vraag is welke oplader voor de elektrische fiets heb je nodig? Er zijn namelijk veel verschillende soorten te koop. We geven je meer informatie over waar je op moet letten bij de aankoop van een elektrische fiets oplader, zodat jij snel over de juiste lader beschikt en weer lekker kunt fietsen.

Waar moet je op letten bij de aankoop van een E-bike oplader?

Bij de aanschaf van een oplader voor de elektrische fiets zijn er drie belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden. Deze drie factoren zijn:

  1. Het uitgangsvoltage van de oplader en het voltage van de accu;
  2. De oplaadcapaciteit (ampère) en het vermogen van de oplader;
  3. De aansluiting (plug of connector).

Wat is het uitgangsvoltage van de oplader en het voltage van de accu?

Om de juiste E-bike oplader te vinden is het uitgangsvoltage van de oplader belangrijk. Deze wordt meestal aangeduid met ‘V’ of ‘volt’ en is te vinden bij ‘OUT’ of ‘Output’. Beschik je nog over de originele lader? Controleer dan het output voltage op de de lader of het input voltage op de accu.

Heb je de originele e-bike oplader niet meer of vind je deze niet meer? Raadpleeg dan de handleiding van de elektrische fiets om te achterhalen wat het uitgangsvoltage is. 

Om een idee te krijgen van wat het uitgangsvoltage van een oplader moet zijn, kun je ook kijken naar het voltage van de accu. Het oplaadvoltage is namelijk altijd hoger dan het voltage van de accu. Heb je een 45V accu? Dan is een 45V lader niet genoeg en moet je kijken naar een oplader die een hoger voltage uitgeeft.

Belangrijk om te weten is dat het uitgangsvoltage van de vervangende oplader gelijk moet zijn aan het uitgangsvoltage van de originele oplader. Als dit teveel afwijkt, naar boven of beneden, kan dit de fietsaccu beschadigen!

Wat is de capaciteit en het vermogen van de oplader?

De tweede stap bij het vinden van de juiste elektrische fiets oplader is het bekijken van de capaciteit van de lader. De meest voorkomende laders leveren een amperage tussen de 1,5 ampère (1.5A) en 3 ampère (3A) aan stroom. Het aantal ampère dat de lader uitgeeft mag hoger zijn dan de originele lader, maar mag nooit lager zijn.

Het vermogen van de lader kun je makkelijk uitrekenen

Voorbeeld: het uitgangsvoltage is 42V. Vermenigvuldig dit met het aantal ampère (bijvoorbeeld 1,35A). Je komt dan uit op 60W. Dit betekent dat minimaal een 60W oplader nodig hebt. Een oplader die 42V en 2A uitgeeft zou ook volstaan.

Welke aansluiting heeft de oplader?

Om je E-bike te kunnen opladen is het belangrijk om de juiste aansluiting te hebben voor de koppeling met de accu van de E-bike. Er zijn verschillende aansluitingen, waaronder een 3-pins of 4-pins XLR stekker. Sommige fietsen beschikken daarnaast juist over een 1-pins DC aansluiting, oftewel een ronde plug (vaak met binnenpen).

XLR Pluggen

Vergelijk de plug op de afbeelding met de plug van je huidige lader en/of de aansluiting op de e-bike accu. Als je niet zeker weet of deze overeenkomen, vraag dan eerst om advies.

Tips voor je oplader van je elektrische fiets

We hebben nog een paar tips om je oplader voor de elektrische fiets goed te onderhouden.

  • Gebruik geen oplader van iemand anders, ook al past deze op je elektrische fiets; een niet goed passende oplader werkt niet goed, maar kan ook nog eens kortsluiting veroorzaken. Dit is natuurlijk iets wat je wilt voorkomen.
  • Voorkom te diep ontladen; wanneer een accu te vaak leeg raakt (diepontlading) kunnen de accucellen beschadigen, waardoor deze minder prestaties kunnen leveren of zelfs volledig kapot gaan.
  • Behoud minimaal 40% van de restcapaciteit van de accu.
  • Wordt de elektrische fiets een tijdje niet gebruikt, laadt de accu dan minimaal een keer per twee weken bij tot 90 à 95%.

Zoals je leest komt er genoeg bij kijken voor de de aankoop van een nieuwe E-bike oplader.
Kabeldirect heeft een ruim assortiment aan E-bike laders. Twijfel je toch nog of je de juiste lader op het oog hebt of kom je er niet uit, neem gerust contact met ons op en wij proberen je verder te helpen.

Gerelateerde posts