HDMI High Speed kabel

Een HDMI kabel kopen: waar moet ik op letten?

Wil jij graag jouw computer, laptop of DVD-speler aansluiten op jouw beeldscherm? Dit kun je heel eenvoudig doen via een HDMI aansluiting. Welke HDMI kabel en apparatuur past het beste?
In deze blog leggen wij je alles uit over HDMI (kabels) en apparatuur. Zo kun jij snel genieten van hoge beeldkwaliteit op jouw televisie.

HDMI Connector Types

Wat is HDMI?

HDMI staat voor High-Definition Multimedia Interface. Dit wil zeggen dat HDMI als aansluiting dient voor audio- en videosignalen. Met een HDMI kabel kun je heel eenvoudig HDMI apparatuur aansluiten op een beeldscherm. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan het verbinden van een DVD-speler, spelcomputer of laptop met een televisie. HDMI kabels verzenden een digitaal signaal en hierdoor is er weinig kans op ruis. De kwaliteit van het beeld is hierdoor zeer hoog.

Welke HDMI kabel en apparatuur past het beste?

HDMI kabels zijn er in veel varianten., maar welke HDMI kabel en apparatuur past het beste? Iedere kabel kent een eigen type en lengte. Daarnaast is ook de kwaliteit van elke HDMI kabel anders. Voor de duidelijkheid staan hier de verschillende soorten HDMI kabels met hun eigenschappen op een rij.

Standard HDMI kabels

Een Standard HDMI kabel is een prima manier om jouw apparatuur aan te sluiten op een beeldscherm. Met deze kabel worden High Definition audiosignalen en Full HD videosignalen verzonden naar jouw televisie. Daarnaast ondersteunt een Standard HDMI kabel alle eigenschappen van HDMI 1.3 kabels. In de afbeelding hierboven vind je een overzicht welke eigenschappen dit zijn. Wil je internet delen tussen HDMI apparaten? Dat is helaas niet mogelijk met deze kabel. Hiervoor heb je een UTP kabel nodig.

High Speed with Ethernet kabels

Wil je een HDMI kabel aanschaffen waarmee je ook internet kunt delen? Dan kun je ook een High Speed with Ethernet kabel aanschaffen. Deze kabel haalt een snelheid tot 10.2 Gbit/s. Je hebt dus geen UTP kabel meer nodig. Daarnaast hebben deze kabels nog veel andere voordelen. Zo ondersteunt een High Speed with Ethernet kabel alle eigenschappen van een HDMI 1.4 kabel. Dat wil zeggen dat deze kabel 3D en 4K resolutie (Ultra HD) op 30 Hertz ondersteunt. Heb jij een 4K-televisie? Dan heb je met deze kabel dus veel scherper en beter beeld dan met een Standard HDMI kabel. Bovendien ondersteunt de High Speed with Ethernet kabel vier keer zoveel pixels. Dit betekent dat je veel meer details kunt waarnemen en je kunt resoluties bereiken tot wel 4096 x 2160. Tot slot ondersteunt deze HDMI kabel Audio Return Channel (ARC). Met deze functie kun je twee kanten op communiceren en hoef je geen extra audio kabel aan te schaffen en aan te sluiten. Hoe werkt dit dan?

  • Door middel van ARC kan de home cinema set audio en video verzenden naar je televisie.
  • De home cinema set kan ook audio ontvangen van de televisie.

HDMI Premium kabels

De HDMI premium kabels zijn de vernieuwde versie van de High Speed with Ethernet kabel. Deze kabel ondersteunt naast de HDMI 1.4 eigenschappen ook nog extra eigenschappen. HDMI Premium kabels staan ook wel bekend als HDMI 2.0 kabels. Zo heb je bijvoorbeeld 4K resolutie op 60 Hertz. 60 Hertz wil zeggen het beeld op jouw beeldscherm 60 keer per seconde wordt ververst. De overgangen in het beeld zijn dus véél vloeiender dan bij de High Speed with Ethernet kabels. Tot slot is het veel rustgevender voor de ogen. Hierdoor word je dus minder snel moe.

Micro HDMI en mini HDMI kabels

Wil jij je (foto)camera, tablet of camcorder aansluiten op jouw televisie? Deze apparaten zijn voorzien van een micro of een mini HDMI aansluiting. Om deze draagbare apparaten toch aan te sluiten op jouw beeldscherm, kun je het beste gebruik maken van een micro of mini HDMI kabel.

HDMI schakelaars

Heb jij er genoeg van dat je te weinig HDMI aansluitingen op je beeldscherm kunt aansluiten en dat je hierdoor telkens een kabel in een ander apparaat moet steken? Neem dan eens een kijkje bij de HDMI schakelaars. Deze kun je eenvoudig aansluiten op je HDMI apparaten en beeldschermen. Met een schakelaar kun je een x aantal HDMI apparaten verdelen over een aantal kanalen.

Een HDMI schakelaar heeft veel voordelen. Zo hoef je bijvoorbeeld niet telkens je HDMI kabel aan te sluiten op verschillende apparaten. Hierdoor lopen je beeldscherm en HDMI apparaten minder schade op. Tot slot is het gewoon een stuk eenvoudiger.

HDMI splitters

Een HDMI splitter is ook ideaal voor op kantoor. Geef jij bijvoorbeeld veel presentaties? Dan kun je met een HDMI splitter een HDMI bron op verschillende schermen tegelijkertijd  afspelen.

HDMI streamers

Wil je liever zonder kabels genieten van HD TV? Kijk dan eens naar HDMI streamers. Met een streamer kun je draadloos een HDMI signaal overdragen van zender tot ontvanger. Dit gaat eenvoudig via een radiofrequentie.

Een streamer heeft veel voordelen:

  • Je hoeft geen kabelgoten te maken of gaten te boren om de kabels weg te werken;
  • Je hoeft geen extra lange kabel aan te schaffen;
  • Je hebt een HDMI signaal met een redelijk groot bereik.

Een streamer is ideaal als je TV wilt kijken in de tuin, in een vergaderruimte of op kantoor.

Heb jij nog vragen of twijfels bij de aanschaf van een HDMI kabel of apparaat? 

Kabeldirect biedt een uitstekende service. Heb je nog vragen over de aanschaf van de juiste HDMI kabel? Wij zijn tijdens onze openingstijden telefonisch en per mail te bereiken voor professioneel advies of bij vragen op  +31 (0)85-2737303  of op support@kabeldirect.nl. Daarnaast ben je tijdens de openingstijden van harte welkom bij onze afhaalbalie voor het afhalen van bestellingen.

Gerelateerde posts